WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40

Sitenizi Yükseltecek Etkisi Kanıtlanmış SEO İpuçları [Dev Yazı]

Sitenizi Yükseltecek Etkisi Kanıtlanmış SEO İpuçları [Dev Yazı] 1

Bu yazıda neler var?

Yeşil SEO’nun SEO gündemini sizlere ulaştıran yazılarına hoşgeldiniz. Bu yazı dizisinde tartışmalardan uzak, etkisi kanıtlanmış SEO ipuçları ‘nı sizlerle paylaşacağım. Bunların bir kısmı herkesin bildiği ipuçları olmasına rağmen bazılarını ilk kez duymuşsanız ben de mutlu olacağım..

Bu içeriktekileri sabırla uyguladığınızda kesinlikle sitenize yararı olacaktır. Bu yazı dizisinde çok fazla ipucu paylaşacağım. Bu ipuçlarının her birini tek tek ele alacak olursak sitenize etkisi çok az olacaktır. Bir bütün olarak düşündüğünüzde ise etkisi çok fazla olacaktır. Küçük detaylar ile uğraşırken bazen büyük sorunu gözden kaçırırız. Bu yazı ile aynı zamanda sitenizi kontrol etme (Komple SEO denetimi) fırsatı da bulacaksınız.

Temel olarak; bu yazıda aktaracağım SEO ipuçlarını SEO’ya domain etkisi, İç SEO (On Page SEO), Dış SEO, Sunucu ve IP olmak üzere kategorilendirme yaparak aktaracağım.

Lafı yeterince uzattık, dilerseniz bu ipuçlarını kategorilendirerek detaylı bir şekilde açıklayalım.

Öncelikle SEO çalışmaları yaparken aşağıdaki araçları ve hizmetleri kullanmanızı kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu araçların metriklerini doğru şekilde analiz ederseniz sizlere faydası büyük olacaktır.

1 – SEO ‘ya Domain (Alan Adı) Etkisi

 

2 – İç SEO İpuçları

2.1 – Ana Sayfanız Anahtar Kelimenizi Karşılıyor Mu ?

Bir web sitesi yaparken çoğu zaman bir hedef anahtar kelimemiz vardır. Anahtar kelimemizin arama sonuçlarında yer alması için anahtar kelimemizi karşılayan ana sayfa ya da alt sayfanın olması gereklidir. Bunu yaparken sitemizin alt yapısı da dahil olmak üzere iyi bir başlık, meta kelimeler, görseller ve içeriğin olduğu planlama yapmak gerekiyor. (Her ne kadar Google, meta description ve meta keywords ‘ü dikkate almayacağını açıklasa da sayfalarımızda yer vermemizin zararı yoktur.) Heading etiketleri (H1, H2, H3 vs.) sayfa içi hiyerarşinin bir göstergesi olduğu için H etiketlerinin doğru bir şekilde kullanılması gereklidir. (Heading etiketleri maalesef ki çok yanlış kullanılıyor. İleriki zamanlarda Heading etiketleri ile ilgili bir yazı paylaşacağız.)

2.2 – Ana Sayfa Başlık Etiketi (<title>Başlık</title>)

Ana sayfa başlık etiketi kuşkusuz sitemizin anahtar kelimelerinde hayati rol oynuyor. Sitemizin başlık etiketini çok iyi planlamamız gerekiyor. İster alt sayfalar olsun isterse anasayfada olsun başlık etiketinin direkt olarak anahtar kelimeye yönelik olmaması gerekiyor. Anahtar kelimemiz “SEO” olduğunu düşünürsek;

<title>SEO</title> => YANLIŞ
<title>Türkiye’nin SEO Portalı</title> => DOĞRU

Title etiketini kullanırken aşağıdaki kurallara dikkat etmelisiniz;

  • Birçok uzmanın görüşünün aksine anahtar kelimenin başlığın başında olması gerektiğini düşünmüyoruz. Anahtar kelime nerede doğruysa oraya konumlandırılmalıdır.
  • Başlıkta maksimum 70 karakter olmalıdır. Google’ın sonuç sayfası maksimum 70 karakter yer almaktadır. 70 karakterden fazla olursa çok büyük hata yaptım diye düşünmeyin, gerektiğinde başlık 200 karakter bile olabilir. Her ne kadar 70 karakter desek de aslında bu Google sonuçlarındaki başlığın bulunduğu yerin piksel değeri ile sınırlıdır. Bu piksel değeri 600 pikseldir. Başlığınızın uzunluğunu kontrol etmek için “Pixel Length” aracını kullanabilirsiniz.
  • Marka bilinirliği ve marka güvenirliliği oluşturma anlamında başlığın sonunda standart olarak sitenizin adını ya da markanızı geçirebilirsiniz.

2.3 – Meta Açıklamalar – Meta Description

Sayflarımızda yer alan “meta açıklama” diğer bir deyişle “meta description” lar ister ana sayfa için, ister kategori sayfaları için, isterse statik sayfalar için olsun dikkat etmemiz gereken tek bir kural var : sayfanın meta açıklamasının adından da anlaşılacağı gibi sayfayı açıklaması, sayfanın ne ile alakalı olduğunu belirtmesi gerekiyor. Google yakın zamandaki yaptığı açıklama ile dikkate almadığını belirtse de biz meta açıklamaları yine de kullanalım.

2.4 – Heading (H1, H2, H3 vs.) Etiketleri

Webmasterlar, yazılımcılar, ön yüz geliştiriciler ve SEO uzmanlarının en yanlış anladığı konulardan birisi de “Heading etiketleri” dir. Heading etiketlerinin sayfada ne şekilde kullanabileceğinin belirli kriterleri var. Bu kriterlere maalesef ki hiç uyulmuyor. Daha sonra detaylı bir yazı ile açıklayacak olsak da sizin aklınızda bulunması gereken Heading etiketlerinin bir sayfadaki sayısı ve hiyerarşisi “Fibonacci Dizisi” şeklinde olmalıdır. Heading etiketlerinden en önemlisi olan “H1” etiketinin her sayfada sadece 1 tane bulunmasına özen gösterelim. Hedeflediğimiz anahtar kelilmeleri sayfa içinde Heading etiketlerine iyi bir şekilde uygulamamız gerekmekte.

2.5 – Alt Başlıklar

Özellikle haber sitelerinde ve makale ağırlıklı sitelerde çok kullanılan bir yapıdır. Google ‘ın SEO kriterlerinden birisi olan “Okunabilirlik” metriğini direkt etkileyen bir uygulamadır. Uzun bir makale yazdığınızda farklı paragraflar arasında geçiş yaparken paragrafın ne ile ilgili olduğunu açıklayan başlık gibi düşünebiliriz. Bu başlıklara önem derecesine göre H2, H3 vs. etiketlerinden uygulayabiliriz.

2.6 – Kopya İçerik…

SEO ‘nun farklılık, yararlılık ve benzersizlik olduğunu hepimiz biliyoruz. Google‘ın kopya içerikleri hiç sevmediğini de biliyoruz. Eğer bir yazıyı kendiniz yazıyorsanız problem yok fakat bir yerden alıyorsanız (kitap, dergi vs.) mutlaka kopya kontrolü yapın. Kopya kontrolünün bir çok farklı yöntemi vardır. Genelde kullanılan online sistemler şunlardır.

Tüm bunları kullanmak istemiyorsanız benim kullandığım yöntemi sizlere önerebilirim. Bir makalenin herhangi bir bölümünü kopyalayıp Google ‘a çift tırnak içinde yazarsanız sonucu almış olursunuz. Eğer özgün bir yazı ise ya hiç sonuç bulunamadı diyecektir ya da sadece sizin sitenizi listeleyecektir.

Örnek arama terimi : “kopya içerik kontrolü yapılacak yazı bölümü”

Örnek sonuç : Cümle özgünlük kontrolü

Eğer bir yazının tamamını kontrol ediyorsanız özgünlük kontrol sonucunun %100 çıkmasına gerek yoktur. %95 üstü çıkması yeterlidir. Eğer iletişim sayfası, gizlilik sayfası gibi sayfalarda sonuç kopya içerik çıkarsa bu sayfalar için endişelenmenize gerek yoktur. Eğer bu konuyu çok önemsiyorsanız iletişim vb. sayfalarınızı özgünleştirebilirsiniz.

2.7 – URL ‘lerinizde Diyez (#) Kullanmayın

Google taradığı sitelerde (#) işaretini görünce dizine almaz. Bu yüzden URL ‘lerimizde diyez işaretini kullanmamaya özen gösterelim. Özellikle sosyal medya eklentilerinde ya da landing page sitelerde sıkça kullanılan diyez işaretli URL ‘lerden kaçınmamız gerekiyor.

2.8 -Ücretli Backlink Vermeyin

Ücretli ya da ücretsiz şekilde eğer gerekmiyorsa hiçbir siteye backlink vermeyin. Bu bir hayır kurumu ya da sivil toplum kuruluşu olsa bile…

2.9. – Sitemap Kullanın

Eğer sitenizde hiçbir yer ile bağlantısı bulunmayan bir diğer deyişle hiçbir şekilde tıklanarak ulaşılamayan bir sayfa var ise mutlaka site haritası (sitemap) kullanmalısınız. Eğer mümkünse görselleriniz için ayrı, yazarlarınız için ayrı, videolarınız için ayrı site haritaları oluşturup bunları Google ‘a gönderebilirsiniz.

2.10 – Favicon Kullanın

Sitenize bir çok farklı cihazdan erişim kurulduğunu göz önünen alırsak favicon kullanımı size bir artı değer katacaktır.

2.11 – Video Arama Motorlarında Videloarınız Bulunsun

Günümüz artık video çağı, bu yüzden Youtube.com gibi video arama motorlarında mutlaka videolarınızın bulunması gerekmekte. Bu tür sitelerden geri bağlantı almanıza da özen gösterin.

2.12 – İçeriklerinizi Google Sesli Aramaya Göre Dizayn Edin

Google ‘ın sesle arama özelliği birçok farklı cihaz tarafından kullanılmakta ve birçok kullanıcı aktif olarak bu özellikten faydalanmakta. Site sahiplerinin bu özellikten daha fazla yararlanabilmeleri için Google sesli aramaya yönelik içerik oluşturmaları gerekmektedir.

2.13. – İç Linklemelere Önem Verin

Site içi ve site dışı hiyerarşi için bağlantıların çok önemli olduğunu biliyoruz. Bilinenin aksine sitemizden gerektiği kadar bağlantı oluşturmamız sitemize zarar vermeyecek aksine daha çok faydası olacaktır. Sitemizden gerektiği kadar abartıya kaçmadan ilgili sitelere bağlantı vermeye çalışalım.

2.14. – SSL Kulanımı

Google ‘ın son yaptığı açıklamalar dahilinde SSL sertifikasının siteler için çok önemli olduğunu öğrendik. Sitelerimizde mümkün olduğunca SSL sertifikasını kullanmaya özen göstermeliyiz. Var olan bir siteye SSL sertifikası uyguladıktan sonra gerekli yönlendirmeleri doğru şekilde yaptığımızdan emin olmalıyız.

2.15. – Site Hızı Önemlidir

Site hızımız kullanıcı deneyimi açısından çok önemlidir. Sayfalarımızın mümkün olduğunda 2 saniyenin altında açılmasına özen gösterelim. Bu konu ile ilgili mümkün tüm optimizasyonları yapalım. Sitenizin sayfa hızını Google Page Speed Insights aracı ile öğrenebilirsiniz.

2.16. – Open Graph Kullanımı

Sitemizin içeriklerinin sosyal medyada ne şekilde göründüğünü optimize etmek için Open Graph yapısını iyi bir şekilde sitemize uygulamamız gerekmektedir. Open Graph altyapısı ile sitemiz sosyal medya mecraları tarafından daha iyi okunacaktır.

2.17 – İçeriklerinizde Tüm Gerekli Bilgileri Verin

Yapılan bir araştırmaya göre herhangi bir anahtar kelimede 1. sırada olan içeriğin kelime uzunluğu ortalama 770 kelime. Bu da demek oluyor ki, bir konuda yayınlayacağımız içeriğin konu ile ilgili tüm gerekli bilgileri vermesi gerekiyor. Kelime sayısını uzatmak isterken saçmalamamaya özen gösterin.

2.18 – Görsel Optimizasyonda Alt=”” etiketinin Önemi

Google ‘ın teknolojisi çok harika olsa da görseller konusunda hala kodlardan ve bizlerden yardım alıyor. Sitemizde yayınladığımız görsellerin ne ile alakalı olduğunu Google örümceklerine alt=”” etiketi sayesinde haber verebiliriz. Eğer bu yapı sitemizde eksik ise alt=”” etiketinin entegrasyonunu yaptırmalıyız.

2.19. – Görsellerdeki Genişlik ve Yükseklik Etiketleri

Sitemize birçok farklı cihazdan ve farklı çözünürlükteki tarayıcılardan girildiğini göz önüne alırsak, kullanıcı deneyimi açısından görsellerin iyi görünmesine özen göstermeliyiz. Bu konuda tarayıcıların ilk baktığı parametrelerden bir tanesi de görsellerin genişlik ve yükseklik (width=”” ve height=””) değerleridir.

2.20 – Dilbilgisi ve İmla Kurallarına Uyalım

İçeriklerimizin okunabilmesinde sorun olmaması için imla kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Kullanıcı deneyimi ve profesyonelliğinizi göstermeniz açısından çok önemli olan bu konuyu önemsemekte yarar var.

 

3 – Dış SEO İpuçları

3.1 – Tercih Edilen Etki Alanını Doğru Ayarlamak

Google Webmaster Tools (Google Search Console) ‘a girdikten sonra sağ üst köşedeki çark () simgesini tıklayın. Site Ayarları bölümünden tercih ettiğiniz etki alanını kendi isteğinize göre seçebilirsiniz. Bunun için sitenizin tüm versiyonlarını Google Webmaster Tools‘a eklemeniz gerekmektedir. Bu ayarı yapmaz iseniz Google birden fazla versiyonunuzu tarayacaktır ve bu da eşleşen içerik (Duplicate Content)cezası almanıza sebep olacaktır. Bu cezadan kurtulmak için içerik yönetim sisteminizde ya da scriptinizde “Canonical URL” özelliğinin bulunması gerekmektedir. Özellikle SSL kullanan web sitelerinden verim alabilmek istiyorsak bu ayarı kesinlikle yapmamız gerekiyor. (Ücretsiz SSL için cPanel’in autoSSL özelliğini kullanabilirsiniz ya da Let’s Encrypt gibi ücretsiz sitelerden faydalanabilirsiniz.)

3.2 – Google ‘da Marka Taraması Yapın

Eğer siteniz en az 4 aylık ise Google ‘da marka araması yaptığınızda eğer ilk sırada çıkmıyorsanız bir sorun var demektir. Eğer siteniz yeniyse ve ilk sırada çıkmıyorsanız hiç dert etmeye gerek yok. Bu bize Google ‘ın sitemize tam anlamıyla güvenmediğini göstermektedir. Eğer siteniz 4 aylıktan fazla ise ve ilk sırada yer almıyorsanız aşağıdaki tavsiyeleri uygulamanız sizin yararınıza olacaktır.

  • Güçlü dış SEO çalışmaları yapın. Kaliteli sitelerden sitenize backlink inşaası yapabilirsiniz.
  • Google işletmelere (Google My Business) kayıt olabilirsiniz.
  • Farklı yerlerde backlinksiz şekilde sitenizin adını geçirin.
  • ve son olarak sosyal ağları etkin bir biçimde kullanın.

3.3 – Google ‘da indeksleriniz nasıl ?

Siteniz belli bir yaşa geldiğinde eklediğiniz içerikler mümkün olduğunca kısa sürede Google indekslerine katılması lazım. Eğer böyle değilse içeriklerinizin kalitesine daha çok önem vermeniz gerekmektedir. Sitenizin Google indekslerini aşağıdaki gibi kontrol edebilirsiniz.

site:yesilseo.com

3.4 – Noindex, Nofollow etiketlerini kontrol edin

Noindex ve nofollow etiketleri çok kullanışlı etiketlerdir. Yanlış kullanımda ise başımıza çok büyük işler açabilmektedir. Noindex ve nofollow etiketinin bulunduğu ve bulunmadığı sayfaları kontrol etmek ve eğer bu etiketler var ise iyi analiz edilmelidir.

3.5 – Raporları İyi Analiz Edin

Web sitesi üzerinde çalışırken herkesin amacı aynıdır : sitenin trafini arttırmak, hedef kitleye ulaşmak. Bu durumda sitenin arama motorlarında gösterdiği performans çok önemlidir. Analytics ve Search Console üzerinden bu verileri doğru bir şekilde okuyup, eksikliklerimizi belirleyip bunları gidermemiz gerekmektedir.

3.6 – Tarama Hataları ve 404 Sayfa Bulunamadı Önemlidir

Search Console üzerinde Tarama => Tarama Hataları bölümünde Google ‘ın bize bildirdiği hataları iyi analiz etmemiz gerekiyor. Özellikle 404 sayfalarının not alınması gerekiyor ve mümkünse bunları ikame sayfalara yönlendirmek gerekiyor. 404 hatalarına sunucunun yayınının kesilmesi sebep oluyorsa sunucunuzu acilen değiştirmenizi öneriyoruz. 404 hataları es geçilemeyecek bir hata türüdür.

3.7 – Site Analiz Araçlarını İyi Kullanın ve Analiz Edin

Ahrefs, Moz, Semrush gibi SEO analizi yapan yardımcı sitelerden elde ettiğiniz verileri mutlaka dikkate alın. Bu raporlarda sizlerin bile atladığı konular olabilir. Bu analiz raporlarını iyi bir şekilde analiz etmeli ve gerekli önlemleri almalısınız.

3.8 – Zararlı Bağlantıları Reddedin (Disavow)

Google ‘ın Penguen algoritması ile yakın zamanda hayatımıza girdi ve artık arama motoru güncellemeleri anlık olarak sonuç sayfalarına uygulanabiliyor. Hal böyle olunca diğer sitelerden gelen dış bağlantıları iyi analiz etmemizde yarar var. Google Search Console ‘dan ya da Ahrefs, Semrush, Moz gibi sitelerden sitenize gelen bağlantıları iyi analiz etmeli ve gereksiz/zararlı olanları reddetmelisiniz. Bu konuda Google ‘ın disavow aracını kullanmanızı öneririz.

3.9. – Backlinkleriniz Doğal Olsun

Dış SEO çalışmalarında backlink inşaası çok önemlidir. Manipülasyon ile alınan backlinkleri Google eninde sonunda farkedecektir ve gerekli cezaları uygulayacaktır. Sitenize gelen bağlantıların mümkün olduğunca doğal olmasına özen gösterin. Bu şekilde yaptığınız çalışmalar size pozitif yansıyacaktır.

3.10. – Dizinler Artık Popüler Değil

Yakın zamanda DMOZ.org ‘un kapanmasından da anlayacağımız üzere artık dizinler popüler değil. Dış SEO çalışmalarında dizin çalışmalarından uzak durmanızı öneriyoruz. Bunun yerine Yelp ve Google Plus çalışmalarına yer verebilirsiniz.

3.11. – İşletme Kaydınızı Oluşturun

Sitenizin görünürlüğünü daha fazla arttırmak için (İşletme iseniz) işletme dizinlerine kayıt olabilirsiniz. Bunlar arasında Google benim işletmem, Bing, Yandex, Apple, Facebook gibi büyüklerin işletme listelerine kayıt olabilirsiniz.

 

Google ‘ın Dikkat Ettiği Kriterleri Hızlı Hızlı Yazalım…

Domaininizin yaşı ve geçmişi önemlidir.

Hedef anahtar kelimenizin alan adınızda geçmesi önemlidir.

Alan adınızın mümkün olduğunca kısa olmasına özen gösterin.

Anahtar kelimenizle alan adınızın tam eşleşmesi sıralamada size puan kazandıracaktır.

Who is bilgilerinizin halka açık olması önemlidir.

Ülkesel bazdaki alan adları avantajlıdır. (com.tr, net.tr, .de gibi.)

Ana sayfa başlığınızda anahtar kelimenizin geçmesi gereklidir. Direkt anahtar kelimeyi kullanmayınız.

 

Yazar hakkında

2005 yılından itibaren kesintisiz olarak internet teknolojileri ve SEO alanlarında çalışmalar yürütüyorum. Oluşturduğum içeriklerim ile SEO sektörüne ve sizlerin SEO çalışmalarına katkı yapmayı amaçlamaktayım.

Yanıt ver