1998 yılında hayatımıza giren Google gün geçtikçe hayatımızdaki yerini daha da sağlamlaştırıyor. Gelişen Google teknolojisi ve algoritması ile beraber artık sadece merak ettiğimiz soruları değil birçok işimizi halledebiliyoruz. Eminiz ki bu yazıyı okuduktan sonra Google’ın bildiğiniz sandığınızı birçok özelliğini öğreneceksiniz. Sadece işe yaran uygulama ve fonksiyonların aksine sürpriz uygulamalar ve hatta şakalar bile mevcut. Bu yazımızda “Google arama ipuçları nelerdir ?“, “Google arama kısayolları hangileri ?“, “Google arama kodları nelerdir ?” gibi soruların cevaplarını öğrenmiş olacağız.
Bu uzun yazımızda ayrıca Google ‘da kelime arama ya da soru sorma haricinde, “Google fonksiyonları ve kısayolları kullanarak daha neler yapılabilir ?“, “Az bilinen ve faydalı Google arama ipuçları nelerdir ?” gibi sorulara da cevap bulacağız.
Mutlaka Bilmeniz Gereken Google Arama Kodları ve Fonksiyonları
Birazdan açıklayacağımız faydalı kodlar ile Google ‘da aşağıdaki işlemleri yapabiliriz;
- Uçak fiyatlarını ve uçuş bilgilerini öğrenme
- Döviz kurları ve değerli metallerin fiyatlarını öğrenme
- Yaptığımız aramayı sadece site başlığında, metinler içerisinde ya da site adresinde arama sınırlama
- Yaptığımız aramalarda joker karakterler kullanma
- Metrik ve Amerikan ölçü birimlerini birbirleri arasında dönüştürme
- Yaptığımız aramaları belirli bir site için sınırlama
- İşletmelerin ve ilgilendiğimiz yerlerin adreslerini ve adres tarihlerini görüntüleme
- İstediğimiz bir lokasyonun hava ve rüzgar durumunu öğrenme
- Yaptığımız aramaları sadece belirli dosya türleri için sınırlama
- Hesap makinesi olarak kullanabilme (Belki de en fazla işimize yarayan özelliklerden bir tanesi)
- İstediğimiz herhangi bir yerin yerel saatini öğrenme
- Bir siteye backlink veren siteleri öğrenme
- İsteğimiz bir ülkenin ya da şehrin güneş doğuş ve batış saatlerini öğrenme
- Bir site hakkında bilgileri öğrenme (Yakın zamanda Google bu özelliği kaldırdı
- Belli bir kelime öbeğinin tam sıralı hali ile sonucunu bulma
Kelime grubunu tam sıralı hali ile arama yöntemi
Bu yöntem ile yazdığınız kelime grubundaki tam sıralı haldeki sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken kelime grubunun her iki ucuna da çift tırnak (“”) işareti eklemektir.
Joker karakter ile unuttuğunuz kelime ile arama
Eğer unuttuğunuz bir kelime var ise (*) yıldız karakteri ile Google arama yapabilirsiniz. Bu sayede çıkan sonuçlar arasından unuttuğunuz kelimeyi de bulabilirsiniz.
Sadece belirli sitelerin sonuçlarında arama yapma
Google’da yaptığınız aramalarda “site:yesilseo.com” gibi bir arama yaparsanız sadece ilgili site sonuçlarında arama yapacaktır. Özellikle SEO çalışmalarında anahtar kelimenin karşıladığı sayfayı bulmak için kullanılabilecek son derece kullanışlı bir Google arama fonksiyonudur.
Dosya türüne göre Google’da arama yapma
Eğer belli bir dosya türünü arıyorsanız “filetype:” fonksiyonu ile kolayca istediğinize ulaşabilirsiniz. Özellikle akademik çalışmalar yürütenlerin çok işine yarayacağı bir fonksiyondur.
Hesaplama yapmak için Google’ı kullanma
Google’ın belki de en çok işe yarayan fonksiyonlarından bir tanesi de “hesap makinesi” dir. Klasik 4 işlem haricinde birçok matematiksel fonksiyonu desteklemektedir. Bu fonksiyonu kullanırken ( ) işaretlerinin kullanımına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Döviz kurlarını hesaplama
Döviz kurlarını Google aracılığı ile hesaplamak son derece basit. Yapmanız gereken sadece rakamı ve döviz cinsini yazmaktır.
Amerikan ölçü birimlerini metrik sisteme çevirme
Son derece işe yarayan fonksiyonlardan birisi de Google aracılığı ile ölçü birimlerinin çevrilmesidir. Bu fonksiyonu da birçoğumuz yoğun olarak kullanmaktadır.
Uçak rotalarını, uçuşları ve uçak biletlerini öğrenme
Bu özellik sayesinde belli bir yere ya da belli bir yerden başka bir yere olan uçuşların detaylarına ve fiyatlarına ulaşabilirsiniz.
Belli bir yerin yerel saatini öğrenme
Google’ın bu özelliği sayesinde belli bir ülke ya da şehir için yerel saat araması yapabilirsiniz.
Belli bir yerin hava durumunu öğrenme
Google’ın bu özelliği sayesinde belli bir coğrafi bölgenin haftalık hava durumunu tüm ayrıntıları ile öğrenebilirsiniz. En çok kullandığımız Google fonksiyonlarından bir tanesidir.
Şehirlerin iftar, imsak, sahur vakitlerini öğrenme
Bu özellik sayesinde belli bir şehir ya da coğrafi bölgedeki güneş doğuş ve batış saatlerini ayrıca iftar, imsak ve sahur saatlerini öğrenebilirsiniz.
Google ile adres bulma ve yer tarifi
Google’da yapmış olduğunuz aramalarda “maps” ya da “map” kelimesini eklerseniz size ilgili yerin adresini gösteren bir sonuç sayfası gösterecektir.
Bir site ile yakından ilgili sayfaları bulma
Google’da yaptığınız site adresi ile ilgili aramalarda “related:sabah.com.tr” gibi bir arama sonucunda o siteyle ilgili yakından alakalı siteleri bulabilirsiniz.
Bir siteye verilen backlinkleri bulma
Bu Google özelliği sayesinde bir siteye verilen backlinkleri bulabilirsiniz. Bu sonuçlar için dikkat etmeniz gereken; Google algoritmaları gereği bu sonuçlar ilgili sitenin backlinklerinin sadece bir kısmıdır.
Başlıklarda, URL’lerde ve yazı içerisinde arama yapmak
Son derece işlevsel arama ipuçlarıdır.
Site başlığında arama yapmak için => intitle: ve allintitle:
Site içerisindeki yazılarda arama yapmak için => intext: ve allintext:
Site URL’sinde arama yapmak için => inurl: ve allinurl:
terimleri ile arama yapabilirsiniz.
Sitenizden bahsedilenleri bulma
Siteniz hakkında diğer siteler ne düşünüyor, insanlar sizin sitenizi neden paylaşmış? Bu tür sorulara yanıt bulabilmek için aşağıdaki arama sorgunusu kullanabiliriz.
“yesilseo.com -site:yesilseo.com”
Bu arama sorgusunun açıklaması şu şekilde : “yesilseo.com” metni kendi sitemiz olan “yesilseo.com” haricinde hangi sitelerde listelenmiş.