Google, dünyanın ve ülkemizin en çok kullanılan arama motoru olduğundan dolayı çalışmalarımız büyük ölçüde Google’a yönelik oluyor. Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için ise Google Search Console‘u etkin bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Google Search Console, sitemizin nasıl performans gösterdiğini gözlemlemize ve eksik yönlerini keşfetmemize katkı sağlar. Birçok performans ölçümleme aracı bulunan Google Search Console, sitemizin SEO çalışmalarında mutlaka kullanmamız gereken araçlardan birisidir. Önceki adı Google Web Yöneticisi Araçları olan Google Search Console sitelerimizin sıralamasını izlememize ve iyileştirme yapmamıza yardımcı olur. Google Search Console ile ilgili bizlerin bilmesi gereken noktaları detaylı şekilde ele alalım.
Not : Yazının yayınlanış tarihi olan 27 Mart 2022 tarihi itibariyle Google Web Yöneticisi Araçlarından Google Search Console’a geçiş hala sürmekte ve Google Search Console’a yeni özellikler eklenmektedir.
Google Search Console Nedir?
Google Search Console; sitemizin arama sonuçlarında performansını barındırdığı çeşitli araçlar ile izlememizi sağlayan, optimizasyon önerileri sunan Google’ın ücretsiz bir aracıdır. Google Search Console aracının kullanımı son derece basittir ve sitemizin arama sonuçlarındaki performansı hakkında çok çeşitli bilgiler sunar. Google Search Console aracı sayesinde SEO çalışmalarımızın yol haritasını belirleyebiliriz. Google Search Console, Web sitemizin yapısı hakkında detaylı bilgiler sunarak SEO çalışmalarımızda vazgeçilmez araçlardan birisi olmuştur.
Google Search Console’u diğer SEO araçlarından ayıran en önemli özellik ise sağladığı verilerin diğer SEO araçlarındaki verilerden daha doğru olmasıdır.
Google Search Console Ne İşe Yarar?
Web sitesi sahipleri için Google Search Console aracının birçok faydalı özelliği bulunmaktadır. En işe yarayan özelliklerinden birisi de web sitelerininin bu araç sayesinde dizine eklenmesinin hızlandırılmasıdır. Sitenizdeki sayfaların indekse alınması için istekte bulunabilir ve akabinde gerekli kontrolleri yapabilirsiniz. Google Search Console aracının Google’ın birçok servisi gibi ücretsiz olması en öne çıkan avantajlarından birisidir. Google Search Console ne işe yarar sorusunun yanıtlarını listeleyelim;
- Goooglebot’un tarama sırasında ne tür problemler ile karşılaştığının sonuçlarını verir.
- Sitemizin mobil uyumluluk sorunlarını gösterir.
- Sitemizdeki indekse alınmasını istediğimiz sayfalarının listesinin bulunduğu site haritasını bildirmemize ve sonuçlarını kontrol edebilme imkanı sağlar.
- Sitemizin nasıl tarandığını ve ne hızla tarandığı hakkında sonuçları verir.
- Anahtar kelimelerimizin Google SERP sonuçlarında nasıl performans gösterdiğinin sonuçlarını verir.
- Sitemizin link yapısını denetler ve sorunları gösterir.
- Sayfa hızları ve yüklenme hızları ile ilgili bilgi verir.
- Kullanıcı deneyimi ile ilgili bilgiler verir.
- Sitemizde bulunan tüm olası SEO sorunlarını gösterir.
- İndekslenmesini istemediğimiz URL’leri kaldırmamızı sağlayan araç barındırır.
- Sitemize giren ziyaretçilerin çeşitli istatistiklerini gösterir. (Tıklama oranı, ortalama konum vs.)
- Sitemizin backlinklerini gösterir.
Not : Sitemizin backlinklerini listelemek istiyorsak sadece Google Search Console aracı yetersiz kalır. Google Search Console ile beraber Ahrefs, Moz, Semrush gibi SEO analiz araçlarını da kullanmalıyız.
Google Search Console Kurulumu Nasıl Yapılır?
Google Search Console kurulumu yapabilmemiz için öncelikle Gmail hesabımızın ve Google Search Console aracının açık olması gereklidir. Sonrasında ise aşağıdaki adımları yaparak sitemizi Google Search Console’da doğrulayabiliriz.
- Google Search Console aracına giriş yaptıktan sonra sol üst bölümde bulunan “Menü” kısmına tıklayarak ardından “Mülk Ekle” seçeneğini tıklamamız gerekir.
- Ekrana gelen açılır pencerede sağ bölümde yer alan “URL Ön Eki” bölümüne sitemizin URL’sini girmemiz gerekir.
- Son aşama olan doğrulama aşamasında ise birden fazla doğrulama yöntemi kullanılabilir. En çok tercih edilenlerden 2 tanesi ise “Meta etiket ile doğrulama” ve “HTML dosyası ile doğrulama” yöntemidir.
Not : 2. maddede yer alan “URL Ön Eki” bölümüne sadece sitemizin kullanılabilir etki alanını girmemiz gereklidir. Bunun için de gerekli 301 yönlendirmelerinin tercih ettiğimiz etki alanına yapılması gerekir, aksi halde sitemizde eşleşen içerik sorunları ile karşılaşabiliriz.
Google Search Console ile Yapabileceklerimiz
Google Search Console özellikleri sayesinde birçok şey yapabilir ve sitemizin SEO çalışmalarına katkı sağlayabiliriz.
Ön İzleme
Ön izleme bölümü Google Search Console’un açılış ekranıdır. Ön izleme ekranından en önemli veriler olan performans, geliştirmeler ve kapsam ile ilgili detaylı bilgi alabiliriz.
URL Denetimi
“URL Denetimi” aracı herhangi bir sayfanın Google tarafından indekse alınma işlemiyle alakalı bilgiler verir. Sitemizde yer alan herhangi bir URL’i kolayca denetleyebilir, eğer dizine eklenmesini istiyorsak bu bölümden istekte bulunabiliriz.
Kapsam
“Kapsam” bölümü sitemizdeki sayfaların dizine eklenmesi sırasında çıkan sorunları detaylı olarak görmemizi sağlar. Kapsam aracı ile hangi sayfalarımızın dizine eklendiğini, hangi sayfaların dizine eklenmediği görebilir ve buna göre yapacağımız işlemi belirleyebiliriz.
Performans
“Performans” bölümünde sitemizdeki sayfaların Google sonuçlarında nasıl bir performans gösterdiğini detaylı olarak görebiliriz. “Ortalama konum” ve “tıklanma oranı” gibi önemli metriklerin gösterildiği bu araç ile geliştirilmesi gereken sayfaları belirleyebiliriz.
URL Kaldırma
Google Search Console’un önemli araçlarından birisi olan “URL Kaldırma” aracı ile dizine eklenmesini istemediğimiz sayfaları Google’a bildirebiliriz. “Eşleşen içerik” sorunu gibi bazı durumlarda URL Kaldırma aracı oldukça işe yaramaktadır.
Mobil Kullanılabilirlik
İnternete girenlerin büyük kısmının mobil cihazlardan girdiği ve mobil öncelikli indekslemenin hakim olduğu günümüzde Google Search Console’un Mobil Kullanılabilirlik aracı hayati önem taşımaktadır. Mobil Kullanılabilirlik aracı ile sayfalarımızın mobil cihazlarda görüntülenme sırasında karşılaştıığı sorunları inceleyebiliriz.
Site Haritaları
Sitemizde bulunan ve indekslenmesini istediğimiz sayfaların bulunduğu site haritalarını Google’a göndermemize yarayan araçtır. Bu araç sayesinde site haritalarımızın gönderilmesi ve okunması sırasında karşılaşılan sorunları, türü, son okunma tarihi, kaç sayfa gönderildiği, durumu ve keşfedilen URL sayısı gibi verileri görebiliriz.
Önemli Not : Sitemizde yetim sayfalar var ise (Herhangi bir sayfa ile bağlantısı olmayan) Google Search Console’un “Site Haritaları” özelliğini mutlaka kullanmalıyız.
Önemli Web Verileri
“Önemli Web Verileri” aracı ile sitemizdeki sayfaların hız performansları ile ilgili verileri görebiliriz. Site hızının sıralamaya etki eden faktörlerin başında geldiğini biliyoruz. Sitemizdeki sayfaların açılış hızlarında yapacağımız optimizasyonlar için bu aracı etkin bir şekilde kullanmalıyız.
Önemli Not : Önemli Web Verileri aracında verilerin uzun zaman boyunca olmaması sizleri telaşlandırmasın. Verilerin panele yansıması ve işlenmesi uzun zaman alabilir.
Bağlantılar
“Bağlantılar” bölümünde sitemize verilen referans bağlantıları (backlinkleri) görebiliriz. Unutmamalıyız ki; sitemize verilen referans bağlantıları listelememizde bu araç tek başına yeterli değildir. Bağlantılar aracı ile beraber Ahrefs, Moz ve Semrush gibi SEO analiz araçlarını da kullanmalıyız.
Google Search Console ile Hangi Verileri SEO Çalışmalarımızda Kullanabiliriz?
Google Search Console ile birçok veriyi inceleyip SEO çalışmalarımızda kullanabiliriz. Bu veriler Search Console aracı ile detaylı olarak bizlere sunulmaktadır. Bu veriler sayesinde sitemizdeki eksiklikleri belirleyebilir ve yapılması gereken çalışmaları planlayabiliriz. Google Search Console aracı ile bizlere sunulan verileri inceleyelim;
Toplam Tıklama
“Toplam Tıklama” bölümünde sitemizdeki sayfaların tıklanma sayısını görebiliriz. Unutmamalıyız ki Google Search Console aracı sadece organik ziyaretçilerin istatistiklerini bizlere verir. Daha detaylı analiz ve ölçümleme için Google Analytics aracını kullanmalıyız.
Toplam Gösterim
“Toplam Gösterim” bölümünde kullanıcıların yaptığı aramalarda sitemizin görünmesi ile ilgili veriler gösterilir. Sitemizin Google’da görünürlüğü ile ilgili önemli veriler içermektedir. Bu araç sayesinde sıralamada yükseltmek istediğimiz anahtar kelimeleri belirleyebiliriz.
Tıklama Oranı
Tıklama oranı; tıklama sayısının gösterim sayısına bölümü ile elde edilen rakamdır. SEO çalışmalarında bizlere önemli fikirler veren verilerden birisi de “Tıklama Oranı” dır. Özellikle meta başlık ve meta açıklama optimizasyonu ile ilgili çalışmalar yapmamıza karar vermemizi sağlar.
Ortalama Konum
Web sitemizdeki sayfaların ilgili anahtar kelime sonuçlarındaki ortalama konumunu ifade eder.
Tarama İstatistikleri
“Tarama İstatistikleri” bölümündeki veriler özellikle tarama bütçesini (crawl budget) ayarlamamızda çok önemli veriler içerir. Mart 2022 itibariyle hala Google’ın indeksleme problemi yaşadığını bildiğimiz için Tarama İstatistikleri bölümündeki verilere göre çalışmalar planlamalıyız. Tarama istatistiklerinde belirli bir zaman aralığını seçip inceleme yapabilirsiniz. Aynı zamanda indirme boyutu ve indirme süresi gibi verileri de inceleyebilirsiniz.
Google Search Console’a Site Haritası (Sitemap) Ekleme
Site Haritası bölümünde ekleyeceğimiz site haritası ile sitemizde bulunan sayfaları Google’a bildirebilir ve tarama süresini kısaltabiliriz. Bu araç sayesinde sitemizin sayfaları doğru bir şekilde taranır ve indekslenir. Sitemizdeki içerikleri Google’a bildirdiğimiz site haritalarımızın uzantısının mutlaka XML formatında olması gereklidir. Search Console’un sol tarafında bulunan “Site Haritaları” bölümüne tıkladıktan sonra çıkan ekranda “Site Haritası URL’i Girin” bölümüne sitemizde yer alan XML formattaki site haritasını girmemiz ve Google’a göndermemiz gerekir.
SEO Çalışmalarında Google Search Console Kullanma
Google Search Console ücretsiz olarak sunulduğu için her SEO çalışmasında kullanılmaktadır. Bu araç sayesinde sitemizin tarama ve dizine eklenme sırasındaki birçok veri analiz edilip gerekli çalışmalar planlanabilir. Sitemizin SEO çalışmalarında yapılması gereken iyileştirmeleri direkt olarak Google tarafından sunulan raporlar sayesinde planlayabiliriz. Arama motorlarında sitemizin sıralamasını yükseltmek için ilk başvurduğumuz araçların başında Google Search Console gelmektedir.
Önemli Web Verileri ile Site Hızı Optimizasyonu
Sıralamaya etki eden faktörlerin başında site hızı geldiği için sitemizin hızını çok ciddiye almalıyız. Özellikle mobil cihazlarda sitemizdeki sayfaların gösterdiği hız performansı SEO çalışmalarımızdaki performansa direkt etki etmektedir. Google Search Console içerisinde yer alan “Önemli Web Verileri” aracı ile sitemizdeki sayfalarda yapılması gereken optimizasyon çalışmaları hakkında fikir sahibi olabiliriz. Önemli Web Verileri bölümünde sitemizin hem masaüstü hem de mobil cihazlardaki performans verilerinin sunulması sitemizin hem masaüstü hem de mobil cihazlardaki hızı için ayrı ayrı çalışma yapmamızı kolaylaştırır.
“Önemli Web Verileri” bölümü sitemizdeki sayfaları “Yetersiz“, “İyileştirme gerekiyor” ve “İyi URL” olarak gruplandırır. “Yetersiz URL” bölümünde hangi sayfaların hangi nedenden dolayı hızının düşük olduğunu detaylı olarak bizlere sunmaktadır. Google; Önemli Web Verilerindeki veriler “Pagespeed Insights” aracından almaktadır.
Google Search Console’da Hangi Raporları Kullanabiliriz?
Google Search Console aracındaki veriler bizlere SEO çalışmalarında kullanabileceğimiz çok faydalı ve orijinal fikirler sunar. Bu fikirleri ve nasıl kullanabileceğimize bakalım.
Marka Adı Aramaları
Marka adı aramaları çok önemlidir. Marka adımız ile yapılan aramaların fazla olması sektörde bilindiğimizi ve hatta otoriter sitelerden birisi olduğumuz konusunda bizlere fikir verir. Marka adı ile aramaların SEO çalışmalarına etkisi çok tartışmalı bir konu olsa da marka adımız ile yapılan aramaların çokluğu sitemize pozitif katkı sağlayacaktır. Marka adı ile yapılan aramaları sitemizin internetteki gücünü gösteren bir metrik olarak görebiliriz.
Önemli Not : Google Search Console’un son 16 aylık verileri bizlere sunması verilerin daha anlamlı olmasını sağlar.
Ziyaret Edilen Sayfaların Dağılımı
Sitemizi ziyaret eden kullanıcıların hangi sayfaları ziyaret ettiği bizler için önemlidir. Sitemizin alt sayfalarının da ziyaret edilmesi PA (Page Authority = Sayfa otoritesi) değeri ile ilgili bilgi verir. PA değerinin yüksek olması site kalitemizi görmemiz açısından önemlidir.
Önemli Not : DA ve PA (Domain Authority, Page Authority) değerleri MOZ‘un algoritmaları tarafından oluşturulmuş bir puanlama sistemidir. Google ile alakası yoktur fakat bizlere fikir verir.
Sayın Hocam, consolda bağlantılar bölümünde siteme gelen tüm bağlantılar görünmüyor. Bunun sebebi nedir? Konsola düşmeyen bağlantılar yok mu sayılıyor?