Google mühendislerinden John Mueller’e geçenlerde yaptığı bir canlı yayın sırasında sorulan soru çok ilginçti. Buna göre Google botlarının eşleşen içerikleri ne şekilde tanıyabildiklerinin sorulmasıydı. Mueller ise Google botlarının içeriği taramadan bile kopya içerik, eşleşen içerik (duplicate content) olduğunu anlayabildiğini belirtti.
Farklı Dillerdeki Aynı İçeriklerin Kopya İçerik Olduğu Anlaşılabilir Mi ?
John Mueller’in canlı yayınında sorulan ve çok merak edilen bir diğer soru ise şu şekilde oldu. “Bir sitenin farklı dil sürümlerindeki içeriklerin birbirlerinin aynısı olduğunu Google botları tanıyabiliyor mu ?” Bu konuda John Mueller’in verdiği yanıt oldukça netti. “Google botlarının bir içeriğin kopya ya da eşleşen içerik olup olmadığını anlaması için mutlaka taraması gerekmiyor.” Mueller’in bu açıklamasının ardından sitemizde kullandığımız “SEF URL” yapılarının ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.
Google Botları Kopya İçerikleri Taramadan Nasıl Anlayabiliyor ?
“Google botlarının bir içeriğin kopya olduğunu anlaması için mutlaka taraması gerekmez. Bazen bir URL yapısındaki küçük bir değişikliğin ya da URL yapısının içeriği karşılamaması durumunda kopya içerik olduğunu anlayabiliyoruz. Örnek olarak İngilizce içeriğe sahip bir sayfanın dil etiketi dil=İspanyolca olduğunu gördüğümüzde biz bu sayfanın eşleşen içerik olduğunu anlayabiliyoruz.”
Yukarıda açıklanan durum dil özelinde anlatılan bir durumdu. Bunu tek dile sahip bir web sitesinde anlatacak olursak, benzer url yapılarıyla ya da çok az değişen url yapılarıyla birbirinden farklı içerikler olduğunu gözlemlersek bunların eşleşen içerikler olduğunu söyleyebiliriz. Bu duruma kişisel bir yorum yapacak olursak; Google’ın bu çıkarsaması geneli hedefleyebilir ama bu durumla ilgili olumsuz etkilenebilecek sitelerin de olduğunu görebiliyoruz.
John Mueller’in de bu konu ile ilgili görüşü aynı yönde : “Yinelenen içerik sorunlarının tamamen web yöneticilerinin hataları olmadığı, bazen Google botlarının da bu hatayı yapmaktalar.” Açıklaması bir itiraf niteliğinde.