Google, sorgulama yapan kullanıcıların aradıklarını en hızlı ve en güvenilir şekilde ulaşmaları için algoritması vasıtasıyla yerine getirir. Google’ın her zaman 1. önceliği kullanıcıların iyi bir deneyim yaşamasıdır. Biz site sahiplerine de “kullanıcı ne istiyorsa, onu verin.” şeklinde SEO’nun da temeli olan tavsiyeyi vermektedir. Sonuç sayfalarında ise temel olarak kullanıcı deneyimini en üste çıkaran sitelere öncelik vererek sıralama yapar. Google, kullanıcıların belirli bir sonuca en hızlı ve en pratik şekilde ulaşmasını sağlamaya çalışır. Kullanıcıların yerel, bölgesel, ulusal, uluslararası ve farklı dillerde arama yapabileceği kelimeleri kullanıcı niyetine (user intent) göre analiz eder ve aranma amacına en uygun sayfalar en üstte olacak şekilde sıralama yapar.
Google algoritmasının çalışma prensibinde temel olarak aşağıdaki şemadaki işlemler yürütülür.
Google SERP Sonuçlarını Belirlerken Nelere Dikkat Eder?
Google’ın temel çalışma prensibi, kullanıcıların belirli bir amacı gerçekleştirmek için Google’ı ve araçlarını ziyaret ettikleri sırada en iyi deneyimi elde etmeyi hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşmak için birden fazla algoritma ve işlem biçimi kullanılır. Google algoritması sonuçları oluştururken aşağıdaki prensiplere dikkat eder:
- Kelimelerin incelenmesi
- Arama uygunluğu
- Kullanışlı sayfaların sıralanması
- En iyi sonuçları bulma
- Bağlamı dikkate alma
Kelimelerin İncelenmesi
Google algoritması, temel giriş verilerini metin formatında kullanır. Bu nedenle kelime analizi büyük bir öneme sahiptir ve kullanıcının girdiği kelimeler ve cümle öbeklerine en uygun sonuçları sunmayı hedefler. Aranan kelimenin içerdiği eylemi ve kullanıcının arama niyetini, günün, saatin, coğrafi konumun ve bağlamın koşullarını dikkate alarak en uygun sonuçları sunmaya çalışır. Örnek vermek gerekirse, Kasım’ın ilk haftasında “Seçim Sonuçları” araması yaptığınızda, dünya gündemini etkileyen “Amerika Başkanlık Seçimi” sonuçları öne çıkacaktır. Bu süreçte, kelimenin diline, yazım hatalarına, eşanlamlı kelimelere ve aranan bilginin kategorisine dikkat edilerek yapay zeka tarafından yorumlanır ve sonuçlar sunulur.
Arama uygunluğu
Google algoritması, temelde arama eşleştirmeyi gerçekleştirerek size en doğru sonuçları sunar. Bu süreçte, web siteleri, arama motoru optimizasyonuna uygun bir şekilde yayınlanan içerikleri ve arama yaptığınız kelime öbeklerine olan uygunluğu göz önüne alarak sıralar. Arama terimi, indeks içindeki analizlere dayalı olarak işlenir, anahtar kelimenin sayfa üzerinde ne sıklıkla bulunduğu, kelimelerin sayfada nerede yer aldığı ve önceki ziyaretçilerin sayfa içindeki etkileşim verileri gibi faktörler dikkate alınarak Google arama sonuçları oluşturulur.
Kullanışlı sayfaların sıralanması
Arama yaparken odak anahtar kelimenize uygun olarak, daha yararlı sayfalar genellikle üst sıralarda görünür. Bu özelliği, PageRank olarak adlandırabiliriz. Bu nedenle, PageRank önceliğine göre sıralanan sonuçlar, aradığınız anahtar kelimenin önceliği doğrultusunda size sunulur.
En iyi sonuçları bulma
Arama sonuçlarının (SERP) en iyi kullanıcı deneyimi için, kullanıcıların aradıkları konu, başlık ve kelimelere en uygun sonuçları alması önemlidir. Bu amaçla, kullanıcıların olası deneyimlerini dikkate alarak, web tarayıcı görünümü, masaüstü, mobil ve tablet uyumluluğu ile sayfa yükleme hızı gibi faktörlere göre sonuçlar sunulur.
Bağlamı dikkate alma
Yaptığınız aramanın konumu, doğrudan arama sonuçlarını etkiler. Bu nedenle, arama bağlamı da önemlidir. Lokal seviyeden başlayarak ulusal seviyeye doğru arama analizi uygulanır.
web siteleri, arama motoru optimizasyonuna uygun bir şekilde yayınlanan içerikleri ve arama yaptığınız kelime öbeklerine olan uygunluğu göz önüne alarak sıralar. Teşekkürler yazı için
Zaman ayırıp okuduğunuz için biz teşekkür ederiz.
Değerli yazınız için teşekkürler. Seo konusunda bilgilendirici bir makale olmuş.
Zaman ayırıp okuduğunuz için biz teşekkür ederiz.
seo aslında çok derin bir kuyu 🙂 ama şimdi yapay zeka onu da değiştiriyor vaziyet almamız gerekli 🙂
Zaman ayırıp okuduğunuz için biz teşekkür ederiz.
Çok yararlı bilgiler için teşekkür ederiz. Elinize emeğinize sağlık