Google Analytics Nedir ? Kullanımı Nasıldır?
Google Analytics, web sitenize veya uygulamanıza ekleyeceğiniz izleme kodu vasıtasıyla ziyaretçilerin oturumları, kullanıcı davranışları, kitlelerin demografik bilgilerini, cihaz teknolojilerini, ziyaretçi dönüşümleri gibi birçok veriyi bizlere sunan ücretsiz bir araçtır. Google Analytics, birçok alternatifi bulunmasına rağmen en popüler ve verileri en doğru sunan web sitesi analiz aracıdır.
Google tarafından bizlere sunulan Google Analytics, web sitemizi ziyaret eden ziyaretçiler hakkında bizlere çok detaylı bilgiler sunar. Örnek olarak web sitesi sahipleri sitelerine gelen ziyaretçilerin ayırt edici özelliklerini (trafiğin nereden geldiğini, yaş ve cinsiyet bilgilerini, kullandıkları cihazları, tarayıcı çözünürlüklerini vs.) görebilir ve sitesi ile ilgili gerekli aksiyonları alabilir. Google Analytics verileri ile ziyaretçi etkinliklerini iyi bir şekilde analiz edebilir ve bu veriler ışığında özel hedefler oluşturabiliriz.
SEO çalışmalarında çok etkin bir şekilde kullanılan Google Analytics verileri sayesinde oluşturacağımız yol haritası ile rakiplerimizden sıyrılabilir, kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve hatta tüm bu çalışmalar sayesinde sektörünüzde otoriter bir site olabilirsiniz.
Google Analytics’i Neden Kullanmak Gerekiyor?
Google Analytics hizmetini kullanarak, web sitenizdeki sorunları görebilir ve bu sorunları düzeltmek için gerekli çalışmalara başlayabilirsiniz. E-ticaret sitesiniz var ise müşterilerinizin isteklerini daha iyi anlayabilir ya da Analytics verilerinden yola çıkara yeni ürün gruplarını sitenizde yer verebilirsiniz. Hatta demografik verileri kullanarak sitenizdeki hitap dilini ziyaretçi kitlenize göre oluşturabilirsiniz. Google Analytics hizmetini etkin bir şekilde kullanarak bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkün..
Google Analytics Kullanarak Hangi Verileri Görebilirsiniz?
Google Analytics kullanarak sitemizdeki ya da uygulamamızdaki bir çok veriyi görebilmemize, analiz edebilmemizin yanı sıra temel olarak aşağıdaki verileri görebiliriz. Aşağıya sıralayacağımız temel veriler SEO çalışmalarında bizlerin yol haritasını şekillendirecektir.
Google Analytics kullanarak web sitemiz veya uygulamamız için aşağıdaki soruların yanıtlarını alabiliriz.
- Aylık/günlük/haftalık kaç ziyaretçi geliyor?
- Sitemde anlık olarak (online) kaç kişi var?
- Ziyaretçiler bana nasıl, hangi kanallar vasıtasıyla ulaşıyor?
- Sosyal medya çalışmalarımın web sitemin trafiğindeki etkisi ne?
- Hangi içeriklerim ilgi çekiyor? Hangi içeriklerim güçlü, hangi içeriklerim zayıf?
- Ziyaretçilerimin ortalama sayfa oturum süresi ve ortalama gezindiği sayfa sayısı ne?
- Ziyaretçilerimin coğrafi dağılımları, yaş ve cinsiyet bilgileri ne?
- Mobil cihaz kullanıcıları ile masaüstü cihaz kullanıcılarının ziyaretçi davranışları nasıl?
- Hangi tip müşterilerden etkileşim alıyorum? (satışa dönüşme, yorum gönderme, form alma, telefon araması vs.)
- Uyguladığım pazarlama faaliyetlerinden hangisi daha yararlı?
Bu gibi soruların yanıtlarını arayarak sitemizi daha geliştirebiliriz. Üstelik tüm bu harika veriler tamamen ücretsiz..
Google Analytics’i Sitemize veya Uygulamamıza Nasıl Kurabiliriz?
Aşağıdaki adımları sırasıyla yaparak Google Analytics kurulumumuzu yapabilir ve verilerimizi biriktirmeye başlayabiliriz.
- https://analytics.google.com adresine gidin.
- Sağ üst köşede bulunan “Oturum Aç” bölümüne tıklayın ve Analytics’i seçin.
- Google Analytics hesabına kaydolmak için standart bir Google hesabınızın olması yeterlidir. Eğer yoksa yeni bir Google hesabı açmanız için sol alt bölümdeki “Diğer Seçenekler” bölümünü tıklayın ve “Hesap Oluştur” bölümünü tıklayın. Adım adım bilgilerinizi girerek Google hesabı oluşturabilirsiniz.
- Hesabınıza giriş yaptıktan sonra formu doldurun, “Şartlar ve Koşullar” bölümündeki bilgileri kabul ettikten sonra Google Analytics’te oturum açın.
- Web sitenizdeki verileri izlemek istiyorsanız formun üst kısmından izlemek istediğiniz siteyi doğru seçtiğinizden emin olun. Daha sonra “Hesap Adı” ve “Mülk Adı” ile izlemek istediğiniz web sitenizin adını yazın. “Hesap Adı” ve “Mülk Adı” bölümünü kendiniz istediğiniz şekilde adlandırabilirsiniz fakat karışıklık olmaması açısından web sitenizin adresini girmenizde yarar var.
- Adım adım ilerledikten sonra sayfanın en alt bölümünde yer alan “İzleme Kimliğini Al” bölümünü tıklayın ve “Hizmet Şartları Sözleşmesi” ni kabul edin.
- Sonraki ekranda Google Analytics izleme kodunu alabilirsiniz.
- Web sitenize Google Analytics izleme kodunu yükleyebilirsiniz.
Önemli Not : Google Analytics izleme kodunu sitenizin tüm sayfalarında görünecek şekilde <head></head> etiketleri arasına eklemeniz doğru veriler elde edilmesi açısından önerilmektedir.
Google Analytics Kayıt Sonrası
Google Analytics’in verileri doğru bir şekilde ölçebilmesi için izleme kodunun sitenize doğru bir şekilde eklenmesi gerekir;
- İzleme kodu sitenizin tüm sayfalarında bulunması gerekir. (Verilerin toplanmasını istemediğiniz sayfalara eklemeyebilirsiniz.)
- İzleme kodu sitenizin <head></head> etiketleri arasında yer almalıdır. Bu şekilde veriler daha tutarlı olmaktadır.
Google Analytics Terimleri Ne Anlama Geliyor?
Google Analytics kullanırken verileri anlamlandırabilmek için aşağıdaki terimleri bilmeniz gerekmektedir.
Metrik : Bir boyutun toplam veya oran olarak ölçülebilen ayrı değerleridir. Metriklere örnek vermek gerekirse; “Görüntüleme sayısı“, “Oturum süresi“, “Günlük ziyaretçi sayısı” verileri metriğe örnektir.
Oturum : Bir kullanıcının belli bir tarih aralığında web sitenizde ya da uygulamanızda aktif olarak geçirdiği süredir. Oturum ile ilişkilendirilmiş daha alt metrikler de bulunmaktadır.
Kullanıcılar : Herhangi bir zaman aralığında en az 1 oturum gerçekleştirmiş ziyaretçilerdir. Kullanıcılar genel olarak ikiye ayrılır; “yeni kullanıcılar” ve “geri dönen kullanıcılar”
Edinme : Web sitenize veya uygulamanıza gelen ziyaretçilerin hangi kaynak ile sitenize ulaştığı ile ilgilidir.
Davranış : Sitenize gelen ziyaretçilerin, ziyaret süresince sergiledikleri işlemlerdir.
Dönüşümler : Özellikle E-ticaret siteleri için çok önemli olan dönüşümler, belli bir hedefi gerçekleştirme anlamına gelir. (satış, form doldurma, telefon etme vs.)
Sayfa Görüntülenme Sayısı : Sitenize gelen ziyaretçilerin görüntülediği toplam sayfa sayısı anlamına gelir. Tek bir sayfanın çoğul ziyaretleri de sayfa görüntülenme sayısına eklenir.
Ortalama Oturum Süresi : Sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizde ortalama ne kadar süre geçirdiği anlamına gelir.
Hemen Çıkma Oranı : Sitenize gelen ziyaretçilerin tek sayfalık oturum sayısının tüm oturumlara sayılarına oranıdır.
Google Analytics’te bunlar haricinde daha birçok terim ve metrik vardır fakat ilk kullanım için bu listelediklerimizi bilmeniz yeterlidir.
Önemli not : Hemen çıkma oranı SEO kriteri değildir.
Google Analytics Giriş Sayfası Kulllanımı
Google Analytics hesabınıza giriş yaptığınızda eklediğiniz tüm web sitelerinin listesini görebilirsiniz. Google Analytics giriş sayfasında her web sitesinin yanında “Oturum Sayısı“, “Ortalama Oturum Süresi“, “Hemen Çıkma Oranı” ve “Hedef Dönüşüm Oranı” sütunu gibi temel veriler gösterilmektedir. Google Analytics’te çok fazla web siteniz var ise tarih aralığının altındaki arama özelliği çok işinize yarayacaktır. Sadece önemli olan web sitelerinizin gösterilmesini istiyorsanız arama bölümünün sağında yer alan “Göster” alanında yer alan “Yıldız” ikonunu tıklayabilirsiniz.
Tüm web sitelerinizin belli zaman aralıklarında temel verilerini görmek için tarih aralığını kullanmak pratik şekilde bilgi almak için çok işlevseldir. Temel verilerin karşılaştırılması da çok önemlidir. Temel verileri karşılaştırmak için tarih bölümünde “Karşılaştır” onay kutusunu işaretleyip karşılaştırma aralığını belirleyebilirsiniz. Bu temel karşılaştırma verileri sayesinde web sitelerinizin durumlarını daha iyi analiz etmek mümkündür.
Google Analytics giriş sayfası özelliklerini özetledikten sonra incelemek istediğimiz web sitesinin linkine tıklayarak daha detaylı verileri “Raporlama” diğer adıyla “Gösterge Paneli” sayfasından görebiliriz.
Google Analytics Raporlama Sayfası Detayları
Verilerini incelemek istediğiniz web sitesine tıkladıktan sonra “Kitleye Genel Bakış” verilerinizi görebilirsiniz. Ekranın sol üst kısmında sırasıyla aşağıdaki sekmeler bulunur.
- Ana Sayfa
- Özelleştirme
- Gerçek Zamanlı
- Kitle
- Edinme
- Davranış
- Dönüşümler
- İlişkilendirme
- Keşfet
- Yönetici
Ekranın sol üst köşesinde yer alan “Tüm Hesaplar” bölümünden siteler arası geçiş yaparak aynı kriterlerdeki raporların incelemesini yapabilirsiniz. Çok işlevsel özelliklerden birisi olan sol sekme menüsünün hemen üstünde bulunan arama bölümünden arama yaparak ulaşmak istediğiniz veri sayfasına ulaşabilirsiniz.
Özelleştirme – Gösterge Tabloları
Sol taraftaki Özelleştirme sekmesini tıkladıktan sonra açılır menüden “Gösterge Tabloları” bölümünden ana sayfanızda görmek isteyeceğiniz rapor kartlarını oluşturabilirsiniz. Bu özellik web sitesi hakkında hızlı bilgi alma açısından çok önemlidir. Sayfada bulunan “Oluştur” butonu ile ana sayfanızı özelleştirebilirsiniz.
Gerçek Zamanlı Sekmesi Özellikleri
“Gerçek Zamanlı” sekmesi çok kullanılan Google Analytics sekmelerinin başında gelir. “Gerçek Zamanlı” sekmesinde web sitesinde anlık olarak kimlerin olduğu, kaç kişinin olduğu, demografik bilgileri, sayfa görüntülemeleri, sayfa görüntüleme süreleri, etkin sayfaları, konumları ve daha fazlasını görebilirsiniz.
Kitle Sekmesi Özellikleri
Yapacağımız SEO çalışmalarına ilham veren sekmelerden birisi olan “Kitle” sekmesinde temel olarak aşağıdaki bölümler bulunur.
- Genel Bakış
- Etkin Kullanıcılar
- Kohort Analizi
- Kitleler
- Kullanıcı Gezgini
- Demografi
- İlgi Alanları
- Coğrafi
- Davranış
- Teknoloji
- Mobil
- Cihazlar Arası
- Özel
- Karşılaştırma
- Kullanıcı Akışı
Edinme Sekmesi Özellikleri
“Edinme” sekmesi de özellikle trafik kaynakları ve bunlarla ilgili raporların bulunduğu sekmedir. Edinme sekmesinde aşağıdaki bölümler bulunur.
- Genel Bakış
- Tüm Trafik
- Google Ads
- Search Console
- Sosyal
- Kampanyalar
Google Analytics 4 Hakkında Genel Bilgiler
Google Analytics 4 Giriş
Türü itibariyle e-ticaret, blog, tanıtım, hizmet, sosyalleşme, haber siteleri vs. olsa bile tüm sitelerin tek amacı hedef kitlesine ulaşmak, ziyaretçi toplamaktır. Gelen ziyaretçilerin site içerisindeki davranışlarını çeşitli şekillerde analiz edip bizlere sunan farklı servisler vardır. Bu analiz servislerinin en çok kullanılanı ve teknolojik olarak en çok gelişmişi Google Analytics‘tir. Site trafiğini, ziyaretçi davranışlarını ve site ile ilgili diğer verileri Google Analytics sayesinde alır, analiz eder ve buna göre aksiyon alırız.
Google Analytics, 2020 yılının Ekim ayında aldığı bir güncelleme ile GA4 versiyonuna geçiş yaptı. Kullanım olarak önceki nesil Analytics ile çok benzer olsa da yeni versiyon ile bizlere birçok yenilik getirdi. Bu yazı ile Google Analytics 4’ü etkin bir şekilde kullanıp, dersler çıkarıp sitelerimiz üzerinde uygulama yapabilir duruma geleceğiz.
Unutmayalım…
“SEO çalışmalarımızda kullandığımız en önemli araçlardan birisi Search Console, diğeri de Analytics’tir.”
Site sahibi olarak siteniz ile ilgili verileri iyi analiz edip kullanabilmeniz çok önemlidir. Google Analytics aracını iyi şekilde kullanarak ziyaretçilerinizi daha iyi anlayabilir ve pazarlama faaliyetleriniz için yol haritası çizebilirsiniz. Google Analytics aracını etkin bir şekilde kullanıp, buradan dersler çıkarttığınızda hedeflerinize daha kısa sürede ulaşmanız işten bile değil.
Gelin şimdi Google Analytics’i etkin bir şekilde kullanmanız için bilmeniz gerekenleri sırası ile ele alalım.
Google Analytics 4 Nedir?
GA4 olarak bilinen Google Analytics 4, Google tarafından geliştirilen trafik analiz servisidir. Google Analytics 3 versiyonunun geliştirilmiş halidir. Google Analytics’in ilk kez kullanıma sunulduğu 2005 yılından bu yana site sahiplerinin işine yarayacak geliştirmeler ile bugüne kadar geldi. Bugüne kadar en yaygın kullanılan Universal Analytics sürümü ise 2012 yılında site sahiplerinin kullanımına sunulmuştur. 2020 yılının Ekim ayında ise Google Analytics 4 tanıtıldı ve beta sürümü olarak kullanıma sunuldu ve bu yazının yayınlanış tarihi olan Ağustos 2022 itibariyle GA4 henüz kararlı sürüme geçirilmedi.
GA4, birçok rakibi olmasına rağmen Google teknolojisine sahip olmasından dolayı en çok kullanılan ve en iyi veri izleme ve ölçüm aracıdır. Yeri gelmişken Google Analytics 4 benzeri veri izleme araçlarını listeleyelim.
Google Analytics 4 Alternatifleri
Bu araçları seçerken herbir aracın kendine özgü ve Google Analytics 4’ten bazı güçlü yanlarının olduğunu unutmayalım.
GA4’ün önceki nesillerden temel farkı; tahmine dayalı izleme ve kanallar arası veri ölçümü için yapay zeka desteği kullanmasıdır. GA4, websitelerinin hedef kitleleri hakkında kusursuza yakın veri sunması için otomatikleşme süreçlerini de içerir. GA4 öncesi sürümlerde bu işlemi kesintisiz bir şekilde gerçekleştirmek pek mümkün değildi. Bunun temel sebebi, ziyaretçilerin bir kısmının çerezleri ve veri paylaşımını kapatmasıydı. GA4’ün sahip olduğu yapay zeka desteği sayesinde muallak olan veriler gerçeğe en yakın şekilde bizlere sunuluyor.
Özetle GA4, kullanıcı davranışlarını iyi analiz edip, doğru tahmin edebilen bir araç haline gelmiştir.
GA4 Yenilikleri ve Avantajları
Google Analytics 4, sahip olduğu harika özellikler sayesinde sizlere sayısız avantaj sağlayacaktır. En büyük avantajı ise ister web sitesinde ister uygulamada isterseniz her ikisinde kullanabilmenizdir. GA4, sadece sayfaların ziyaretçi sayılarını ölçmenin ötesinde, site trafiği ve mevcut verileri kullanarak, ziyaretçi davranışı hakkında öngörüde bulunmak için de tahmine dayalı izleme ve dönüşüm modelini kullanır.
Google Analytics 4, reklamları daha fazla kişiselleştirme ve optimize etmek için seçenekleri kullanıcıların kullanımına sunar ve müşterilerin gelecekte gerçekleştireceği eylemleri tahmin etmenize de yardımcı olur.
GA4, tahmine dayalı verileri kullandığı için sizleri ziyaretçilerinizin bir sonraki adımı konusunda uyarır. Bu özelliği sayesinde bizler de yeni kitleleri farkeder, keşfeder ve buna göre kullanıcı deneyimini arttırmak için aksiyonlar alırız.
GA4’ün önemli yeniliklerinden bir tanesi çerezler ve tanımlama verileri olmadan da çalışabilmesidir. Gizliliğin çok önemli olduğu ve bununla ilgili yönetmeliklerin (Avrupa’da GDPR, Türkiye’de KVKK) katı şekilde uygulandığı günümüzde GA4’ün bizlere ne kadar büyük bir hizmet sağladığını görebiliyoruz. GA4’ün avantajlarını öğrenebilmek için iyi şekilde Analytics 4’ü anlamamız ve kullanmamız gerekir. GA4’ü iyi şekilde anlayabilmek için Universal Analytics ile arasındaki farkları karşılaştırarak öğrenmemiz daha yerinde olacaktır.
Google Analytics 4 ile Universal Analytics Arasındaki Farklar
GA4 ile Universal Analytics arasındaki farkları iyi şekilde anlamak Analytics aracını kendi amaçlarınız doğrultusunda etkin şekilde kullanmanızı sağlayacaktır. GA4’ü Universal Analytics’ten ayıran en önemli fark: Universal Analytics’i sadece web sitelerinde kullanabiliyorken, GA4’ü web sitesi, uygulama ya da her ikisinde de kullanabiliyor olmamızdır. Hem websitemiz hem de uygulamamız var ise bu iki platformdan gelen veriler istatistiksel olarak daha anlamlı olacaktır ve yol haritamızda bizleri yönlendirecektir.
GA4’ün farklı platformlardaki verileri bizlere sunmasında, platformlardaki farklı demografik yapı, farklı cihazlar, farklı tarayıcılar veya kanallar arasındaki kullanıcılar hakkında bizlere veriler sunarak bu platformlardaki kullanıcı davranışlarının farklarını anlamamıza yardımcı olur.
Google Analytics 4’ün Universal Analytics’ten tek farkı bu değildir.
Kullanıcı Arayüzü
Universal Analytics ile Google Analytics 4 arasında, verileri toplama ve sunma konusunda farklı rapor türleri sunmaktadır. Universal Analytics ve GA4’ün verileri sunma biçiminden incelersek;
Universal Analytics | Google Analytics 4 |
Hesap | Hesap |
Varlık | Varlık |
Görünüm | Veri Akışı |
GA4’te “GÖRÜNÜMLER“in yerini “VERİ AKIŞI” almıştır. Her varlık için en fazla 50 adet veri sınırlandırılması vardır. Eğer hem websiteniz hem de uygulamanız var ise verileri tek bir varlığa aktarabilirsiniz.
GA4’ün önemli yeniliklerinden bir tanesi de e-ticaret sitelerine “YAŞAM DÖNGÜSÜ İLİŞKİSİ RAPORU” sunmasıdır. Buna bir örnek verecek olursak; “GEÇİCİ DÖNÜŞÜM HUNİLERİ” sadece Analytics 360 hesabı olanların kullandığı bir özellikti.
GA4’ün özellik bakımından Universal Analytics’den farklı olmasına bakarak arayüzünün de farklı olmasını beklerdik fakat her iki versiyonun arayüzünün birbirinden çok farklı olmadığını görüyoruz. Universal Analytics’i daha önce kullanan kişiler çok kolay bir şekilde GA4’ü kullanabilir.
Olaylara ve parametrelere ek olarak “KULLANICI KİMLİĞİ” ve “KULLANICI ÖZELLİKLERİ” seçeneklerini de görebilirsiniz. “KULLANICI KİMLİĞİ” özelliğini platformlar arası kullanıcıların verilerini görmek için kullanabilirsiniz. “KULLANICI ÖZELLİKLERİ” ise kullanıcı nitelik verilerini ve demografik verileri göstermektedir.
Olaylar ve Parametreler
Google Analytics 4; verileri olaylar şeklinde sunmaktadır. “OLAYLAR” ifadesinden ziyaretçilerin websitesi ile uygulamanızdaki etkileşimini anlayabiliriz. “OLAYLAR” ‘ın içine tıklamalar, kullanıcı işlemleri, sayfa görüntülemeleri, hemen çıkma oranı, ziyaret süresi vs. girmektedir.
OLAYLAR’ı daha fazla tanımlamak ve anlamlandırmak için parametreleri kullanabiliriz.
Uygulama
Google Analytics 4’teki önemli farklardan birisi de özel olarak Google Analytics kodu veya Google komut dosyası eklemeniz gerekmemektedir. Bu farklılık, analiz olaylarınızı GA4’ten site kodunuzu değiştirmek zorunda kalmadan düzenleyebileceğiniz, izleyebileceğiniz veya değiştirebileceğiniz anlamına gelir. Kodu değiştirmek yerine, kullanıcı arabiriminden etki alanları arası izleme işlemi yapabilirsiniz.