Google Ads Nedir?
Google Ads (Eski adıyla Google Adwords); reklamverenlerin müşterilerine veya hedef kitlesine ulaşmalarına, ürün ve hizmetlerini tanıtmalarını sağlayan Google tarafından sunulan çevrimiçi reklam servisidir. Dijital pazarlamaya önem veren her işletme Google Ads’in ne kadar faydalı bir dijital pazarlama aracı olduğunu bilmektedir.
Google Ads temel olarak Google platformlarında, arama ağında, arama ağı iş ortağı sitelerde ya da web site sahiplerinin sitelerinde reklamlar oluşturmanıza olanak sağlar. Google Ads’in en çok kullanılan reklam gösterim alanı ise Google arama sonuçlarıdır. Hemen hemen tüm aramalarda (özellikle ticari anahtar kelimelerde) arama sonuç sayfasının çeşitli yerlerinde reklamverenlerin reklamları gözükmektedir.
Google Ads Nasıl Kullanılır?
Google Ads, reklam ücretlendirmesinde temel olarak “Tıklama Başına Maliyet” yöntemini temel alır. “Tıklama başına maliyet” terimi reklamverenler arasında sıkça kullanılır ve “TBM” olarak kısaltılmış şekilde de söylenebilir. Tıklama Başına maliyet modelinde temel olarak tıklama başına ücret ödersiniz. “TBM” haricinde “BGBM” (Bin gösterim başına maliyet) modeli de kullanılmasına karşın TBM kadar popüler değildir. İster TBM ister BGBM modelini seçin günlük belirleyeceğiniz belli bir ücret ile reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz.
Önemli not : Günlük belirlediğiniz bütçeyi Google kendi algoritmasını da devreye sokarak %100 oranında arttırabilir veya azaltabilir. Bu özellik çoğu zaman reklamverenlerin işine yaramaktadır.
Google Ads kullanırken de dikkat edilmesi gerekenler vardır. Şimdi hep beraber Google Ads kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri inceleyelim:
Anahtar kelime analizinin iyi yapılması ve eşleme türünün doğru seçilmesi
Özellikle Google arama ağı reklamlarında anahtar kelime seçimi ve eşleme türü seçiminin büyük önemi vardır. Google Ads, sizlerin belirlemiş olduğu anahtar kelime ve eşleme türlerine göre ziyaretçilere reklamları gösterir.
Önemli not : Google Ads’te bir kampanya oluşturmak Ads’in sadeleştirilmiş arayüzü sayesinde ne kadar kolaysa, optimizasyon yapmak da bir o kadar zor ve zaman alıcıdır. Google Ads reklamlarında esas verimi “optimizasyon yapılmış reklam kampanyaları” ile alabilirsiniz.
Google Ads’te etkili şekilde reklam verebilmek için 4 adet eşleme türünü çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Google Ads eşleme türleri “Geniş eşleme“, “Sıralı eşleme“, “Tam eşleme” ve “Negatif anahtar kelime” eşleme türleridir.
Önemli Not : “Negatif anahtar kelime” her ne kadar eşleme türü olarak belirtilmese de mantık olarak anahtar kelimeleri düzenlemek için kullanılır ve birçok dijital pazarlama uzmanı tarafından eşleme türü olarak kabul edilir.
Şimdi gelin anahtar kelime eşleme türlerini birlikte inceleyelim;
1 – Geniş eşleme : Reklamlarınızın hangi arama terimleriyle eşleşeceğini belirleyen yaygın bir eşleme türüdür. Aynı zamanda varsayılan eşleme türü olarak da bilinir. Geniş eşleme türünde kelime öbeğinizin her kelimesini Google dikkate alır. Hatta yakın anlamlı ve anlamdaş kelimelerde de reklamınızı gösterir.
Geniş eşleme türünde bir de “Geniş eşleme düzenleyici” özelliği bulunur. Geniş eşleme düzenleyici ile anahtar kelimelerinizi daha hedefli hale getirebilirsiniz. Geniş eşleme düzenleyicisini anahtar kelimelerinizin başına “+” işareti koyarak kullanabilirsiniz. Geniş eşleme düzenleyicilerin temel faydası anahtar kelimelerinizin yakın anlamında kullanılan anahtar kelimeleri de hedefleyebilmesidir.
Önemli Not : Geniş eşlemede reklamın gösterileceği kitle büyük, hedefleme ise daha dağınıktır. Bu yüzden bütçenin yetersiz olduğu durumlarda çok fazla kullanılmaz.
2 – Sıralı Eşleme : Sıralı eşleme anahtar kelime hedeflemesinde belirlediğiniz kelime veya kelime öbeğini aynen yazan veya sağına ya da soluna kelime (kelimeler) yazan kişilere de gösterilir.
Önemli Not : Sıralı eşleme hedeflemesi geniş hedefleme eşlemesine göre daha daraltılmış bir kitleye gösterilir fakat reklam ile ilgililik oranı artar.
3 – Tam Eşleme : Tam eşleme anahtar kelime hedeflemesinde yalnızca kelimeyi tam yazan veya yakın varsasyonlarını yazan kişiler hedeflenir.
Önemli Not : Tam eşleme hedeflemesinde kitle en azdır fakat hedefleme kesinliği olarak en doğru sonucu veren eşleme türüdür. Profesyonel şekilde reklam optimizasyonlarında tam eşleme hedeflemesi sıkça kullanılır.
4 – Negatif Eşleme : “Negatif anahtar kelimeler” olarak da bilinen negatif eşleme türünde amaç istemediğimiz kelimeleri yazan kullanıcılara reklamlarımızı göstermemektir. Optimizasyon aşamasında “Geniş eşleme“, “sıralı eşleme” ve “tam eşleme” kadar önemli bir eşleme türüdür.
Bütçe Belirleme ve Bütçe Yönetimi
Google Ads’in kullanıcı dostu arayüzü sayesinde reklam kampanyası oluşturmanın ne kadar kolay olduğunu biliyoruz. Google Ads’te kampanya oluşturmanın haricinde esas önemli olanın da reklam optimizasyonu yapmak olduğunu biliyoruz. Google Ads bütçesi yönetiminde kendimize sormamız gereken temel soruların yanıtları bizler için çok önemlidir.
- Hedef kitleme ulaşmak için Google Ads doğru bir araç mı?
- Rakiplerim kimler ? Hangi dijital pazarlama kanallarına önem veriyorlar ve tahmini bütçeleri ne kadar?
- Teklif verdiğim anahtar kelimelerin müşteriye dönüşma oranları nasıl? Belirlediğim anahtar kelimeler için reklam vermeye değer mi?
- Hangi Google Ads reklam gösterim biçimini kullanmalıyım?
- Hedef kitlemin reklam gösterim biçimlerine göre dağılımı nasıl?
Bu 5 soruyu kendimize sorarak çok daha etkili Google Ads kampanyaları oluşturabiliriz.
Hedef Kitlemizi İyi Tanımak
Her sektörün kendine özgü hedef kitlesi vardır ve bu hedef kitlelerin bulunduğu mecralar farklıdır. Hedef kitlemizi iyi bir şekilde tanıdıktan sonra dijital pazarlama stratejimize yön verebiliriz. Dijital pazarlama çalışmalarımızın nihai sonucu olan aksiyona (satış, form doldurma vs.) dönüşüm adı verilir. Dijital pazarlama çalışmalarımızdan sürekli olarak verim elde edebilmek için hedef kitlemizi iyi tanımalı, sürekli optimizasyon yapmalı, rakiplerimizi incelemeli ve buna göre aksiyon almalı ve tüm bunların sonucu olarak dönüşümleri takip etmeli ve gerekli aksiyonları almalıyız.
Google Ads Reklam Türleri Nelerdir?
Google Ads’te kullanabileceğimiz reklam türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Arama Ağı Reklamları
- Maksimum Performans Reklamları
- Görüntülü Reklam Ağı
- Alışveriş Reklamları
- Video Reklamlar
- Uygulama Reklamları
- Akıllı Reklamlar
- Discovery Reklamları
Google Arama Ağı Reklamları : Google Ads’te en çok kullanılan reklam türüdür. Reklamlarınızın arama ağı sonuçlarında (SERP) gösterilmesini istiyorsanız arama ağı reklamlarını kullanabilirsiniz. Google arama ağı reklamlarında genelde TBM türü ile teklif verilir. Arama ağı reklamları birçok sektör için potansiyel müşterilere ulaşmak, sunduğunuz ürün veya hizmeti tanıtmak için kullanılabilecek en iyi reklam türüdür. Google arama ağı reklamları sizlere aşağıdaki avantajları sağlar:
- Rakipleriniz ile rekabet avantajı sağlar.
- Dijital pazarlama çalışmalarınızın etkinliğini optimize etmek için ayrıntılı bilgiler sağlar.
- İlgi alanı, konum, yaş, cinsiyet gibi ayırt edici özellikler seçerek hedeflemenizi daha iyi yapmanızı sağlar.
- Web sitenizin kullanıcı deneyimine uygun olup olmadığını, gelen ziyaretçilerin müşteriye dönüşme oranları hakkında bilgi verir.
- Reklam metinlerinizin ne kadar etkili ve harekete geçirici olduğunu görmenizi sağlar.
- Ürün veya hizmetlerinizi direkt olarak arayan kişilere reklamınızın gösterilmesini sağlar.
Görüntülü Reklam Ağı : Görüntülü reklam ağı kampanyalarında ürün veya hizmetinizi direkt olarak arayan değil, daha önce ilgilenmiş, meyilli olan kişilere gösterme imkanınız bulunmaktadır. Genellikle Google arama ağı iş ortağı sitelerinde ve 3. parti sitelerde reklamlarınız gösterilir. Görüntülü reklam ağı kampanyalarında müşteriye dönüşme oranı arama ağı kampanyalarında daha düşük olmasına rağmen iyi bir optimizasyon ile çok güzel sonuçlar alınabilir. Google görüntülü reklam ağı kampanyalarında aşağıdaki durumlara mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir:
1 – Google görüntülü reklam ağı kampanyaları bazen direkt satış odaklı değil, marka bilinirliğine katkı sağlama ve marka algısını yükseltme amacı için de kullanılır. Dijital pazarlama bütçesi yüksek olan işletmeler görüntülü reklam ağını sıklıkla kullanmaktadırlar. Görüntülü reklam ağında milyonlarca site olduğu için ve gösterim başına ücret çok düşük olduğu için marka çalışmaları için çok etkili bir reklam türüdür. Görüntülü reklam ağını iyi bir şekilde kullanarak hedef kitlenizin zaman geçirdiği sitelerde hatta direkt olarak rakiplerinizin sitelerinde reklamlarınızın görünmesini sağlayabilirsiniz.
2 – Herhangi bir kişi sizin ürün veya hizmetleriniz ile ilgilenmiş fakat müşteriye dönüşmemiş olabilir. Böyle durumlarda “yeniden pazarlama” yöntemi kullanılarak ürün veya hizmetinize ilgi duyan kişinin önüne reklamlarınızı tekrar çıkartabilir ve müşteriye dönüşmesini sağlayabilirsiniz.
3 – Görüntülü reklam ağının en büyük avantajlarından birisi de görsel veya video kullanma imkanıdır. Bazen metin yoluyla mesajınızı veremeyebilirsiniz, böyle durumlarda kullanılacak görsel ve videolar metin reklamlardan çok daha fazla etkiye sahip olabilmektedir. Dekorasyon, sanat, butik, giyim gibi sektörlerden firmalar sıklıkla görüntülü reklam ağında görsel ve video kullanmaktadırlar.
Arama Terimleri Optimizasyon İçin Önemlidir
Google Ads’te yer alan “Arama Terimleri” bölümü Ads kampanyanızın optimizasyonu için çok önemlidir. Özellikle arama ağı reklamlarında arama terimleri bölümünü günlük olarak kontrol etmeli ve gerekli optimizasyonları yapmalısınız. Arama terimleri bölümünü müşteriye dönüşebilecek veya dönüşmeyecek kelimeleri ayrıştırarak ya da tıklama başına maliyetlere göre yapabilirsiniz.
Reklamlar İşe Yarıyor Mu? Dönüşümleri Kontrol Edin
Google Ads kampanyanızı oluşturduktan sonra belli sürelerde bütçeleri, tıklama başına maliyetleri ve dönüşümleri kontrol etmelisiniz. Google Ads’in sunduğu veriler sayesinde reklamlarımızın işe yarayıp yaramadığını kontrol edebilirsiniz. Dönüşümleri kontrol etmek için “Dönüşüm İzleme” aracı kullanılmalıdır. Dönüşüm izleme sayesinde elde ettiğimiz veriler ile kampanyalarımızın hangilerinin işe yaradığını öğrenebiliriz. Dönüşüm izleme sayesinde teklifleri, reklam metinlerini, reklam görsellerini ve videolarını ve anahtar kelimeleri optimize edebiliriz.