Kuşkusuz site sahiplerinin aşina olduğu terimlerdendir tekil ziyaretçi ve çoğul ziyaretçi. Tekil ziyaretçi ve çoğul ziyaretçi değerleri sitemizin durumunun anlaşılmasında büyük değer taşır ve önemli bir SEO metriğidir. Sitelerimizde Google Analytics, Yandex Metrica ve Sayyac.com gibi servisleri kullanarak analizler gerçekleştiriyoruz. Bu servislerde dikkat ettiğimiz en büyük iki metrik tekil ziyaretçiler ve çoğul ziyaretçilerdir.
Tekil Ziyaretçi ve Çoğul Ziyaretçi Metriklerinin Çalışma Mekanizmaları
İster e-ticaret sitesi olsun, ister kurumsal siteler olsun isterse de bir sağlık blogu olsun birçok web sitesi bu tarz analiz ve sayaç sistemlerini kullanmaktadır. Biz tabi ki bu servislerden Google ‘ın sunmuş olduğu Analytics hizmetini öneriyoruz. Yandex ‘in sunmuş olduğu Metrica servisinin de oldukça başarılı olduğunu düşünüyoruz.
Google Analytics ‘te Tekil Ziyaretçilere ve Çoğul Ziyaretçilere Nasıl Bakabiliriz ?
Google Analytics servisine girdikten sonra incelemek istediğimiz sitenin sol bölümündeki “Kullanıcılar” sekmesi bizlere tekil ziyaretçilerimizin istatistiklerini sunar. Aynı şekilde alt kısımda bulunan “Oturumlar” sekmesi ise söz konusu web sitemizdeki çoğul ziyaretçilerimizin verilerini gösterir. Google Analytics’teki varsayılan ayarlara göre, her bir ziyaretçinin 24 saat içindeki girişleri 1 giriş sayılır. 24 saat sonra ise +1 eklenir. Google Analytics ‘in ayarlarından varsayılan oturum süresini güncelleyebilirsiniz.
Tekil Ziyaretçi ve Çoğul Ziyaretçi Nedir ?
İnternet bağlantısı olan her cihazın en azından 1 adet IP adresi bulunur. Web sitelerimizde çalışan sayaç servisleri giriş yapan her ziyaretçinin IP adresini kayıt altına alır. Giren her bir ziyaretçiyi tekil ziyaretçi verisinde 1 artış olarak düşünebiliriz. Varsayılan ayarlara göre 24 saat içerisinde birden fazla giriş yapmış aynı IP ‘den kullanıcılar ise tekil ziyaretçi verisine etki etmez. Çoğul ziyaretçi sayısını +1 arttırır. Gün içinde farklı saatlerde siteye giriş yapmış olan kullanıcılar tekil ziyaretçi verisini sadece 1 kez etkilerken her girişinde çoğul ziyaretçi verisini kaç kere giriş yapmış ise o sayıda etkiler. Özellikle çoğul ziyaretçinin çok fazla olması sitemiz için faydalı bir durumdur. Fakat “Hemen çıkma oranı” gibi bu metriği de iyi analiz etmemiz gerekiyor.
* Hemen çıkma oranı ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. Fakat sitemizin kullanışlı olmamasından dolayı bir ziyaretçi ulaşmak istediği yere çok fazla sayfa gezerek ulaşıyorsa bu bizim hemen çıkma oranına olumlu bir şekilde yansırken kullanıcı deneyimini kötü şekilde etkiler. Aynı bu durum gibi Çoğul ziyaretçi verisini de iyi analiz etmek gerekir.
Sitemizdeki tekil ziyaretçi sayısını arttırmanın çok çeşitli yolları vardır fakat çoğul ziyaretçi sayısını arttırmak biraz daha zordur. SEO çalışmalarında başarılı iseniz çoğul ziyaretçiniz de artacaktır.
Temel olarak (Çoğul Ziyaretçi Sayısı) / (Tekil Ziyaretçi Sayısı) > 2 ‘den fazla ise başarılı olduğunuzu söyleyebiliriz. (Farklı sektörlerdeki siteler için bu sayı değişebilir.)
Sitenizin SEO başarısının tek metriği bu olmamasına rağmen en önemli metriklerden birisi olduğunu unutmayalım.
Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.