SEO garantisi, bir SEO Ajansının belirli sonuçları vaat etmesidir ve genellikle organik arama sonuçlarında (SERP) daha iyi sıralamalar veya organik trafik artışı gibi hedeflerle ilgilidir. Ancak, SEO’da garantinin olmamasının (Google’ın algoritmasının bilinmemesi sebebiyle) birçok sebebi vardır.
Google sıralama algoritmasındaki değişiklikler, SEO çalışmalarının sonuçlarını belli ölçüde tahmin edilemez hale getirir ve garantilerin verilmesini imkansız hale getirir. Her an arama motorlarının sıralama algoritmasındaki yaptığı bir değişiklik, bir web sitesinin sıralamasını etkileyebilir ve bu durum da garantilerin geçersiz hale gelmesine neden olur.
Hemen her sekörde rekabetin çok sert olması da SEO’da garantinin olmamasının bir sebebidir. Yoğun rekabetin olduğu sektörlerde SEO çalışmalarının etkili olması zordur ve bu durumda da garantiler geçersiz hale gelir. Rekabetin artması, hedeflenen sonuçların elde edilmesini zorlaştırır.
Anahtar kelime seçimi de SEO’da garantinin olmamasının bir diğer sebebidir. Doğru anahtar kelimelerin seçilmemesi veya hedeflenen kelimelerin rekabetçi olması veya site yapısının anahtar kelimeyi karşılamaması SEO çalışmalarının başarısını değiştirebilir. Başarılı SEO stratejileri, doğru anahtar kelimelerin belirlenmesine dayanır ve eğer sitede bu anahtar kelimeyi tam karşılayan sayfalar bulunmuyorsa SEO çalışmalarındaki garanti geçersiz olur.
SEO’da garanti durumunu etkileyen örnek olaylar
Site sahibinin yaptığı değişiklikler
SEO çalışma sürecinde bazen site sahibi ya da siteye erişimi olan kişiler farkında olmadan ya da bilerek site üzerinde değişiklikler yapabilmektedir. Bu değişiklikleri site sahibi tamamen iyi niyetli olarak yapsa bile SEO çalışmalarına büyük zarar verebilmekte ve bu durumda SEO çalışmasında garanti durumu geçersiz olur.
Örnek : Sitenin meta başlık ve meta açıklamalarında yapılan bilinçsiz değişiklikler sitenin SEO sağlığını ve dolayısıyla hedeflediğimiz anahtar kelimelerin sıralamalarına negatif etki eder.
Hosting kesilme durumu
Sitenin yayın yaptığı hosting’de oluşan kesintiler SEO çalışmalarına olumsuz etki eder. Hepimizin bildiği gibi site yayınının sürekliliği önemlidir ve SEO çalışmalarına direkt olarak etki eder.
Örnek : SEO çalışması yapılan bir sitenin yayını hafta sonunda kesintiye uğrayıp Pazartesi günü kontrol edildiğinde SERP’teki sıralamalardan kaybolduğu bile görülebilir. Böyle bir durumda SEO garantisinden söz edilemez.
Rekabetin acımasızlığı
Günümüzde artık hemen her sektörde çok yoğun bir rekabet yaşanıyor. SEO çalışması yapılan bir sitenin rakipleri daha iyi bir SEO çalışması yapabilir. Bu durum doğal olarak çalışma yaptığımız sitenin anahtar kelimelerinde gerilemeye yol açabilir.
Örnek : SEO çalışması yaptığımız sitenin rakipleri SEO’nun yanında destekleyici olarak diğer dijital pazarlama (Online reklam, sosyal medya çalışmaları ve hatta geleneksel reklam) çalışmalarını da kullanabilir. Rakipler tarafından daha güçlü ve etkin şekilde yapılan bu tanıtım ve çalışmalar sonucunda bizim sitemizin sıralamaları gerileyebilir.
Hacklink saldırısı
SEO çalışmalarının sadece beyaz yüzü yok, siyah yüzü de var. Maalesef ki bazıları White Hat SEO (Beyaz şapkalı SEO teknikleri) teknikleri haricinde Black Hat SEO (Siyah şapka SEO teknikleri) teknikleri kullanabilmektedir. Özenle oluşturduğumuz backlink inşaası çalışmalarımız çok kötü bir duruma gelebilir. Harici bir durum olan ve SEO uzmanı ile alakası bulunmayan bu durum sonucunda sitenin backlink sağlığı bozulabilmektedir.
Örnek : Çalışma yaptığımız sitenin sahibi ile arası bozuk olan kötü niyetli bir kişi tarafından SEO çalışması yaptığımız siteye hacklink saldırısı düzenlenebilir. SEO çalışması yapan uzmanın inisiyatifi dışında gelişen bu olay sonucunda sıralamalarımız çok kötü hale gelebilir. (Her ne kadar Google’ın disavow aracı bulunsa da kaybedilen vakit, emek ve sonucun bilinmezliği can sıkıcı olabilir.)
DDOS saldırısı
DDOS saldırıları, bir üstteki bahsettiğimiz hacklink saldırısı gibi etki yaratır. Kötü niyetli bir kişinin yapmış olduğu DDOS saldırısında eğer gerekli önlemler alınmazsa çalışma yaptığımız sitenin yayını kesilebilir, aksayabilir. Bu durum da sitemizin sıralamalarına olumsuz etki eder.
Örnek : Kötü niyetli rakipler tarafından ya da anonim bir kişi tarafından yapılan DDOS saldırılarında sitemizin yayını kesintiye uğrayabilir ya da tamamen kapanabilir. Böyle bir durumda sıralama gerilemesi meydana gelebilir. SEO uzmanının inisiyatifinde olmayan bu durum karşısında saldırıların engellenmesi çok güç olabilmektedir.
Zararlı yazılım
Sitede kullanılan war*ez yazılım, eklenti ve temalarda bulunan açıklardan bulaşan zararlı yazılımlar sitemizin SERP sonuçlarını negatif etkileyebilir.
Örnek : Bilinçsiz site tasarımcıları tarafından kullanılan korsan yazılım, tema, eklentilerden sızan kötü niyetli kişiler SEO çalışması yaptığımız siteye çok farklı yöntemler (zararlı link çıkışı, toplu email gönderimi vs.) ile zarar verebilir. Böyle bir durumda hedeflediğimiz anahtar kelimelerde sıralama düşüşleri yaşayabiliriz.
Algoritma değişiklikleri
Her ne kadar bilinçli SEO uzmanları hemen her güncellemeden pozitif etki ile çıksa da durum her zaman böyle olmayabilir. Bazen mevcut internet ekosisteminde son derece normal olarak yapılan çalışmalar bir sonraki algoritma güncellemesinde (YMYL ve EEAT güncellemesi gibi..) cezalandırılabilir.
Örnek : Sağlık ile ilgili herhangi bir eğitimimiz veya otoritemiz olmamasına rağmen bir sağlık blogumuzun olduğunu varsayalım. Bu sağlık blogunda internetten derlediğimiz bilgiler ile oluşturduğumuz içeriklerle yayın yaptığımızı ve çokça ziyaretçi aldığımız durumda YMYL güncellemesi sonunda çok kötü hale gelebilir.
Hatalı anahtar kelime seçimi
Sitenin içerikleri ile uyuşmayan anahtar kelimeler seçilmesi yapılan SEO çalışmalarının verimliliğini negatif etkiler. Bu durumda da verilen SEO garantisi geçersiz hale gelir.
Örnek : 20 adet içeriğe sahip kişisel blog sitesi için “uçak bileti” gibi anahtar kelimelerin hedeflenmesi sonucunda içeriklerin yeteri kadar optimize edilememesi sonucunda sonuç alınamaz. SEO çalışmalarına başlangıçta da sitenin durumuna göre anahtar kelimeler (mümkünse uzun kuyruk anahtar kelimeler seçilmeli.) belirlenmelidir.
Zaman ve sabır
SEO çalışmaları bildiğimiz üzere zamana yayılması gereken bir süreç çalışmasıdır. Belli bir zaman (mümkün olmayan bir zamanda) için verilen SEO garantisi günümüz internet ekosistemi için geçersiz olacaktır.
Örnek : “uçak bileti” gibi bir anahtar kelime için 1 aylık SEO çalışması asla yeterli olmaz. Hedeflenilen her anahtar kelimenin zorluk derecesi iyi analiz edilerek optimum süre belirlenmeli ve bu süre boyunca çalışma yapılmalıdır. Kısa sürede yapılan bu tür çalışmalar için SEO garantisi söz konusu olamaz.
Özet
Yukarıda bahsettiğimiz durumlar göz önüne alındığında çok fazla kontrol dışı etkenin olduğu görülmektedir. Kontrol dışı değişkenlerin çok fazla olduğu ve bazılarını düzeltme şansımızın çok az olmasından dolayı şu sonucu çıkarabiliriz :
SEO çalışmalarında garanti söz konusu değildir…
Çok değerli bilgiler için teşekkürler
Zaman ayırıp okuduğunuz için biz teşekkür ederiz.
teşekkürler
Zaman ayırıp okuduğunuz için biz teşekkür ederiz.